FreeImages.com/Santiago Arce

Grillowane warzywa

Lato to czas wspólnego grillowania i eksperymentowania z potrawami. Oto jeden z pomysłów na zdrowe, aromatyczne i pyszne warzywa z grilla.

Będziemy potrzebować: żółtą i czerwoną paprykę, bakłażana, cukinię, dwa spore pomidory, pomidorki koktajlowe, dwie cebule, papryczki chilli, przyprawę do potraw z grilla oraz pół szklanki oliwy z oliwek lub innego oleju.
Jeżeli chcemy, to możemy wykorzystać inne warzywa które lubimy i które bardziej nam odpowiadają. Warzywa trzeba koniecznie dokładnie umyć i osuszyć. Bakłażana i cukinię kroimy w grube plastry, cebulę w ćwiartki, paprykę w paski a pomidory dzielimy na dwie połówki. Mniejszych warzyw nie kroimy, tylko pieczemy w całości na aluminiowych tackach. Do oliwy dodajemy przyprawę do potraw z grilla, mieszamy intensywnie i smarujemy pokrojone warzywa. Pieczemy na niezbyt gorącym ruszcie około kwadransa, nie zapominając o odwracaniu co kilka minut na drugą stronę. Papryki i pomidory będą gotowe, gdy ich skórka zacznie sama odchodzić od miąższu. Pozostałe warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Pamiętajmy o tym, żeby nie używać dodatkowo soli, ponieważ przyprawy do grilla już ją zawierają w swoim składzie.
Aby nasze warzywa były jeszcze smaczniejsze, możemy przygotować ciekawy sos, np. jogurtowo - czosnkowy. Będziemy potrzebować: mały jogurt naturalny, świeżo mielony pieprz oraz rozgniecione ząbki czosnku (ilość dowolna według uznania). Składniki mieszamy i polewamy sosem upieczone warzywa. Pyszne i zdrowe stanowią doskonałe uzupełnienie grillowanych ryb.

warzywagrillowaniepieczeniepaprykapomidorycukiniabakłażanoliwa z oliwekprzyprawysosy

Grillowane warzywa

Lato to czas wspólnego grillowania i eksperymentowania z potrawami. Oto jeden z pomysłów na zdrowe, aromatyczne i pyszne warzywa z grilla.

Czytaj więcej »

Przyrządzanie warzyw

Powszechnie wiadomo, że najzdrowiej jest jeść surowe warzywa. Nie wszystkie oczywiście. Surowego kalafioru czy ziemniaków jeść nie wolno, ponieważ możemy się zatruć. Najprostsze jest gotowanie, jednakże wtedy warzywa tracą większość swoich cennych witamin.

Czytaj więcej »

Pomidory

To niewielkie warzywo, które zdominowało jedną z najzdrowszych diet na świecie – dietę śródziemnomorską, cieszy się wciąż niesłabnącym powodzeniem.

Czytaj więcej »