FreeImages.com/Jenn C

Kalorie w produktach

Każdy produkt spożywczy ma inną zawartość kalorii, których liczenie może skutecznie pomóc nam w walce z nadwagą. Najmniej kaloryczne i jednocześnie najzdrowsze są warzywa.

Na przykład 100g brokułów ma tylko 16 kalorii, 100g kalafiora 14kcal a 100g pomidora aż 15 kalorii. Inne niskokaloryczne warzywa to: buraki (28kcal), groszek (32kcal), kapusta (24kcal), marchewka (20kcal), papryka (30kcal), szpinak (13kcal), por (17kcal), sałata (20kcal), kalarepa (28kcal), ogórek zielony (10kcal), kukurydza w puszce (23kcal).
Nieco kaloryczniejsze, ale wciąż bardzo wartościowe, są owoce. I tak przykładowo średni banan ma nieco ponad 100kcal, gruszka 60kcal a 750g melona zawiera 140kcal. Pozostałe owoce mieszczą się w granicach od 50 do 150 kcal za 100 gram. Wyjątkiem są rodzynki, ponieważ ćwierć szklanki ma aż 200kcal.
Sporą liczbę kalorii zawierają oczywiście słodycze i przekąski. Kawałek sernika liczy 350 kcal, pierniki czekoladowe 400kcal, orzeszki ziemne 600kcal a paluszki słone 400kcal w 100 gramach produktu! Bardzo kaloryczne jest także piwo – pół litra zawiera 250kcal. Jeżeli myślimy o odchudzaniu, to powinniśmy zrezygnować z serków topionych, gdyż 100 gram zawiera 300kcal. Nie powinniśmy również zajadać się schabowymi, ponieważ 100g kotleta ma aż 350kcal. Ryby, choć bardzo kaloryczne, mogą być zjadane nawet codziennie. A to dlatego, że zawierają dobroczynne kwasy Omega-3. Należy uważać natomiast na ilość spożywanych wędlin. Tylko 100g kabanosów ma ponad 300kcal, parówki 230kcal, myśliwska 300kcal, nie wspominając o boczku – 480kcal! Przetwory zbożowe również zaliczane są do kalorycznych. Przykładowo jedna bułka grahamka zawiera 130 kcal, 100g naleśników ma 240kcal, kromka chleba pszennego 100kcal a pierogi leniwe ponad 200kcal.
Jeżeli dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kalorie wynosi w przybliżeniu 2000, to nie trudno zorientować się, iż często przekraczamy ten limit. Licząc kalorie, wybierając “lżejsze” zamienniki i aktywnie wypoczywając możemy być niemal pewni, że nie przytyjemy. Na szczęście coraz więcej osób zaczyna zwracać uwagę na to co je, jak często i jak dużo.

kalorieproduktykalorycznośćnadwagawarzywaowoceprzekąskiwędlinyrybysery

Kalorie w produktach

Każdy produkt spożywczy ma inną zawartość kalorii, których liczenie może skutecznie pomóc nam w walce z nadwagą. Najmniej kaloryczne i jednocześnie najzdrowsze są warzywa.

Czytaj więcej »

Efekt jojo a odchudzanie

Któż z nas nie próbował choć raz się odchudzić? Ostre diety, intensywny wysiłek fizyczny oraz inne sposoby mogą być skuteczne, ale nierzadko kończą się efektem jojo. Oto kilka rad, dzięki którym utrata wagi nie obróci się przeciwko nam.

Czytaj więcej »

Kawa rozpuszczalna a mielona

Spór o kawę trwa od wieków. Bez wątpienia jest to używka i potrafi uzależnić. Jednakże kawa pijana z umiarem podnosi ciśnienie i pobudza do działania, zwiększa sprawność myślenia, pozwala pokonać zmęczenie psychiczne i fizyczne.

Czytaj więcej »

Wino i jego wpływ na zdrowie

Czerwone wino wytrawne wypijane w umiarkowanych ilościach, czyli od 1 do 2 kieliszków dziennie, może mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm. Dlaczego?

Czytaj więcej »

Kawa i jej rodzaje

Na świecie dominują są dwa główne typy kawy: Arabica oraz Robusta. Krzewy kawowca uprawiane są w rejonach zwrotnikowych. Arabica, mniej odporna od Robusty, rośnie na wysokości powyżej 900 m n.p.m., ponieważ właśnie na takiej wysokości najłatwiej zwalcza się chorobę zwaną rdzą kawy.

Czytaj więcej »

Pyszne soki owocowe i warzywne

Szybkie tempo życia i związany z nim brak systematyczności w spożywaniu wartościowych posiłków każdego dnia powoduje, że w naszym organizmie spada poziom witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Czytaj więcej »