FreeImages.com/Alicja Michalik

Kawa

Istnieje wiele sposobów parzenia kawy. Przed zastosowaniem którejkolwiek z opisanych poniżej metod należy pamiętać, że niezależnie od sposobu parzenia, najlepiej smakuje kawa świeżo zmielona tuż przed zaparzeniem.

Dlatego też dobrze jest zakupić młynek do kawy (może być w stylu retro – ręczny, lub nowoczesny – elektryczny). Do parzenia kawy można używać ekspresu włoskiego, w którym dolną część pojemnika napełnia się wodą i przykrywa specjalnym sitkiem ze zmieloną kawą. Następnie nakręca się na niego zbiornik na napar. Całość wędruje na palnik, gdzie pod wpływem ciśnienia para z dolnego pojemnika przechodzi przez sitko z kawą i skrapla się w górnym pojemniku dając mocną i aromatyczną kawę.

Innym sposobem parzenia kawy jest zastosowanie ekspresu przelewowego. W tym celu używa się papierowych filtrów, do których sypie się odpowiednią ilość mielonej kawy, i przez które przepuszcza się wrzącą wodę. Do tego sposobu parzenia używa się kawy grubo zmielonej. Jest to bardzo szybki sposób na podanie filiżanki czarnego napoju. Jednakże najlepszym sposobem na wydobycie największej ilości cennych substancji aromatycznych i smakowych jest zastosowanie ekspresu ciśnieniowego. Pozwala on uzyskać bardzo mocny napar z charakterystyczną pianką. Do ekspresów ciśnieniowych stosuje się kawę bardzo grubo zmieloną, ponieważ zbyt drobno mielona mogłaby zatykać sitko.

kawaparzenie kawykawa mielonaziarna kawyekspres ciśnieniowyekspres włoskiekspres przelewowy

Kalorie w produktach

Każdy produkt spożywczy ma inną zawartość kalorii, których liczenie może skutecznie pomóc nam w walce z nadwagą. Najmniej kaloryczne i jednocześnie najzdrowsze są warzywa.

Czytaj więcej »

Efekt jojo a odchudzanie

Któż z nas nie próbował choć raz się odchudzić? Ostre diety, intensywny wysiłek fizyczny oraz inne sposoby mogą być skuteczne, ale nierzadko kończą się efektem jojo. Oto kilka rad, dzięki którym utrata wagi nie obróci się przeciwko nam.

Czytaj więcej »

Kawa rozpuszczalna a mielona

Spór o kawę trwa od wieków. Bez wątpienia jest to używka i potrafi uzależnić. Jednakże kawa pijana z umiarem podnosi ciśnienie i pobudza do działania, zwiększa sprawność myślenia, pozwala pokonać zmęczenie psychiczne i fizyczne.

Czytaj więcej »

Wino i jego wpływ na zdrowie

Czerwone wino wytrawne wypijane w umiarkowanych ilościach, czyli od 1 do 2 kieliszków dziennie, może mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm. Dlaczego?

Czytaj więcej »

Kawa i jej rodzaje

Na świecie dominują są dwa główne typy kawy: Arabica oraz Robusta. Krzewy kawowca uprawiane są w rejonach zwrotnikowych. Arabica, mniej odporna od Robusty, rośnie na wysokości powyżej 900 m n.p.m., ponieważ właśnie na takiej wysokości najłatwiej zwalcza się chorobę zwaną rdzą kawy.

Czytaj więcej »

Pyszne soki owocowe i warzywne

Szybkie tempo życia i związany z nim brak systematyczności w spożywaniu wartościowych posiłków każdego dnia powoduje, że w naszym organizmie spada poziom witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Czytaj więcej »