FreeImages.com/rodrigo reis

Wino i jego wpływ na zdrowie

Czerwone wino wytrawne wypijane w umiarkowanych ilościach, czyli od 1 do 2 kieliszków dziennie, może mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm. Dlaczego?

Ponieważ obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, zmniejsza krzepliwość krwi oraz obniża ciśnienie. Wytwarzany w procesie fermentacji czerwonych winogron związek o nazwie resweratrol posiada właściwości antygrzybiczne i przeciwutleniające, które zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Ten sam związek znajduje się w skórkach czarnych porzeczek, morwie oraz orzeszkach ziemnych. Dodatkowo resweratrol spowalnia procesy starzenia, więc działa jak eliksir młodości. Pomaga także zmniejszyć apetyt, przez co wspomaga proces odchudzania i ułatwia trawienie. Jeżeli zdecydujemy się na wzbogacenie naszej diety w wino, to wybierzmy czerwone wytrawne, ponieważ w nim właśnie największe jest stężenie tego dobroczynnego środka. Pamiętajmy jednak o umiarze, ponieważ alkohol wypijany w większych ilościach wywołuje znacznie więcej skutków ubocznych niż moglibyśmy przypuszczać.

winowino wytrawnewino czerwoneresweratrolkieliszek winadietaprzeciwutleniacz

Kalorie w produktach

Każdy produkt spożywczy ma inną zawartość kalorii, których liczenie może skutecznie pomóc nam w walce z nadwagą. Najmniej kaloryczne i jednocześnie najzdrowsze są warzywa.

Czytaj więcej »

Efekt jojo a odchudzanie

Któż z nas nie próbował choć raz się odchudzić? Ostre diety, intensywny wysiłek fizyczny oraz inne sposoby mogą być skuteczne, ale nierzadko kończą się efektem jojo. Oto kilka rad, dzięki którym utrata wagi nie obróci się przeciwko nam.

Czytaj więcej »

Kawa rozpuszczalna a mielona

Spór o kawę trwa od wieków. Bez wątpienia jest to używka i potrafi uzależnić. Jednakże kawa pijana z umiarem podnosi ciśnienie i pobudza do działania, zwiększa sprawność myślenia, pozwala pokonać zmęczenie psychiczne i fizyczne.

Czytaj więcej »

Wino i jego wpływ na zdrowie

Czerwone wino wytrawne wypijane w umiarkowanych ilościach, czyli od 1 do 2 kieliszków dziennie, może mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm. Dlaczego?

Czytaj więcej »

Kawa i jej rodzaje

Na świecie dominują są dwa główne typy kawy: Arabica oraz Robusta. Krzewy kawowca uprawiane są w rejonach zwrotnikowych. Arabica, mniej odporna od Robusty, rośnie na wysokości powyżej 900 m n.p.m., ponieważ właśnie na takiej wysokości najłatwiej zwalcza się chorobę zwaną rdzą kawy.

Czytaj więcej »

Pyszne soki owocowe i warzywne

Szybkie tempo życia i związany z nim brak systematyczności w spożywaniu wartościowych posiłków każdego dnia powoduje, że w naszym organizmie spada poziom witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Czytaj więcej »