FreeImages.com/Eduardo Cesario

Yerba mate

Yerba Mate to delikatny napar o łagodnym smaku uzyskiwany z wysuszonych i zmielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jest bardzo rozpowszechniony w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii, a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie.

Nazwa Yerba mate wymyślona została najprawdopodobniej przez misjonarzy jezuitów, którzy założyli pierwsze plantacje ostrokrzewu i z powodzeniem stosowali uzyskiwany z niego napar w lecznictwie. Yerba to przekształcone słowo herba – zioło, a mate z hiszpańskiego oznacza tykwę, w której zaparza się wywar. Pije się go najczęściej przez metalową słomkę z sitkiem zwaną bombillą.

Yerba mate posiada kofeinę, ale nie powoduje skutków ubocznych, takich jak wzrost ciśnienia czy bezsenność. Oprócz tego w składzie Yerba mate znajdziemy wiele witamin, np. A, C, E, soli mineralnych, wapń, potas, magnez, fosfor, sód a nawet żelazo. Napar wykazuje znakomite działanie na organizm człowieka: poprawia koncentrację, wyostrza zmysły, zwiększa odporność na stres i choroby, jak również polepsza nastrój i samopoczucie. Przygotowanie Yerba mate to istny rytuał. Należy zagotować wodę, ale tak by nie wrzała - powinna mieć około 70°C. Pojemnik trzeba napełnić w około 3/4 objętości, zatkać otwór ręką i odwrócić do góry dnem, lekko potrząsając. Następnie wepchnąć bombillę głęboko w liście i zalać gorącą wodą, która powinna przykryć górny poziom liści. Czekamy chwilę aż Yerba się zaparzy i pijemy. Kiedy już wypijemy napar, wtedy dolewamy tylko gorącej wody i pijemy dalej. Liście wymienia się wtedy, kiedy Yerba mate traci smak.
Niektórzy spożywają Yerba mate z cukrem, inni z mlekiem albo cytryną. Można także spożywać ją na zimno z dodatkiem lodu oraz innych ziół.

Yerba mateparzenie yerbybombillamatenapartykwa

Kalorie w produktach

Każdy produkt spożywczy ma inną zawartość kalorii, których liczenie może skutecznie pomóc nam w walce z nadwagą. Najmniej kaloryczne i jednocześnie najzdrowsze są warzywa.

Czytaj więcej »

Efekt jojo a odchudzanie

Któż z nas nie próbował choć raz się odchudzić? Ostre diety, intensywny wysiłek fizyczny oraz inne sposoby mogą być skuteczne, ale nierzadko kończą się efektem jojo. Oto kilka rad, dzięki którym utrata wagi nie obróci się przeciwko nam.

Czytaj więcej »

Kawa rozpuszczalna a mielona

Spór o kawę trwa od wieków. Bez wątpienia jest to używka i potrafi uzależnić. Jednakże kawa pijana z umiarem podnosi ciśnienie i pobudza do działania, zwiększa sprawność myślenia, pozwala pokonać zmęczenie psychiczne i fizyczne.

Czytaj więcej »

Wino i jego wpływ na zdrowie

Czerwone wino wytrawne wypijane w umiarkowanych ilościach, czyli od 1 do 2 kieliszków dziennie, może mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm. Dlaczego?

Czytaj więcej »

Kawa i jej rodzaje

Na świecie dominują są dwa główne typy kawy: Arabica oraz Robusta. Krzewy kawowca uprawiane są w rejonach zwrotnikowych. Arabica, mniej odporna od Robusty, rośnie na wysokości powyżej 900 m n.p.m., ponieważ właśnie na takiej wysokości najłatwiej zwalcza się chorobę zwaną rdzą kawy.

Czytaj więcej »

Pyszne soki owocowe i warzywne

Szybkie tempo życia i związany z nim brak systematyczności w spożywaniu wartościowych posiłków każdego dnia powoduje, że w naszym organizmie spada poziom witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Czytaj więcej »